Ook de nieuwsbrief van Plein C ontvangen? Schrijf je in!

Cultuurschool van Noord-Holland

Expertise

  • Thema's

Ook dit jaar schrijft Plein C weer de verkiezing uit voor Cultuurschool van Noord-Holland! Dit doen wij om basisscholen die hard werken aan mooi cultuuronderwijs, in het zonnetje te zetten.

Hoe werkt Cultuurschool verkiezing?

1. Scholen aanmelden

Er zijn twee manieren om mee te doen aan deze verkiezing:

a. Je kan een school voordragen waarvan jij vindt dat deze erg goed bezig is met cultuur. Enige voorwaarden zijn dat de basisschool in Noord-Holland moet liggen (m.u.v. Amsterdam) en dat er op de school een gecertificeerde ICC’er is. Voor het voordragen gebruik je het VOORDRACHTFORMULIER. Aandragen kan tot 28 maart 2018.

Plein C neemt contact op met de voorgedragen scholen. We zullen ze vragen of ze mee willen doen aan de verkiezing en of ze daarvoor het aanvraagformulier willen invullen.

b. Je meldt je eigen school aan. Dan kan je direct het AANMELDFORMULIER invullen. Aanmelden kan tot 11 april 2018.

2. Drie genomineerde scholen

Op basis van de aanvraagformulieren, waarin de scholen in het kort hun cultuuronderwijs beschrijven, worden drie scholen genomineerd. Bekijk hier de CRITERIA waar de jury op let. De scholen krijgen uiterlijk 18 april 2018 bericht hierover. Van de drie genomineerde scholen wordt een filmpje gemaakt op school.

3. De finale

Tijdens de ICC Netwerkdag op 30 mei worden deze filmpjes getoond. Wie Cultuurschool van Noord-Holland wordt, wordt bepaald door een vakjury. De aanwezige ICC’ers kiezen welke school naar huis gaat met de Publieksprijs.

De hoofdprijs

De winnaar van de Cultuurschool van Noord-Holland ontvangt een cultuurcheque t.w.v. € 500,-.
De winnaar van de Publieksprijs ontvangt een cultuurcheque t.w.v. € 250,-.

Waarom de Cultuurschool verkiezing?

Goed cultuuronderwijs is niet op alle basisscholen vanzelfsprekend. De onderwijsinspectie is niet erg concreet in de kwaliteitseisen en op Pabo’s wordt cultuuronderwijs vaak slechts als keuzevak aangeboden.

Goed cultuuronderwijs is daardoor vaak de verdienste van de ICC’er en het team die samen een cultuurplan opstellen en schoolbreed in de praktijk brengen. Dit doen zij omdat zij zien welke meerwaarde goed cultuuronderwijs heeft voor hun onderwijs. Want dat gaat verder dan af en toe een museum of een voorstelling bezoeken.

Plein C wil de scholen die zich inzetten voor compleet onderwijs met cultuuronderwijs, graag in het zonnetje zetten. Daarom organiseert Plein C jaarlijks de verkiezing voor Cultuurschool van Noord-Holland.

 

Cultuurschool 2017: een terugblik

Op 31 mei tijdens de ICC Netwerkdag is zowel door de jury, als door het publiek OBS De Boemerang uit Purmerend verkozen tot Cultuurschool van Noord-Holland 2017!

Over de Cultuurschool 2017
OBS De Boemerang was één van de drie genomineerde scholen. Cultuurcoördinatoren Karin van Duin en Wanda Colijn vertelden hoe hun leerlingen al vanaf heel jonge leeftijd structureel samenwerken met kunstenaars, juist omdat de kinderen thuis van huis uit minder met kunst in aanraking komen. Andere genomineerde scholen waren De Bosbeekschool uit Santpoort-Zuid en de Montessorischool Beverwijk.

De Boemerang werkt volgens het principe van Ontwikkelings Gericht Onderwijs (OGO) en de jury prees de ICC’ers om de manier waarop zij kunst en cultuur in het onderwijs verweven. Soms gebeurt dat naadloos, als onderdeel van een project, en soms expliciet in de vorm van een tijdelijke werkplaats of atelier. De school maakt daarbij goed gebruik van de ondersteuning die Cultuurhuis Wherelant en Muziekschool Waterland aanbieden.

Karin en Wanda ontvingen uit handen van gedeputeerde Jack van der Hoek de Cultuurschooltrofee en €500,- te besteden aan een culturele activiteit, in de Stoomhal in Wormer, waar de jaarlijkse bijeenkomst van Noord-Hollandse cultuurcoördinatoren plaatsvond.

De genomineerde scholen
De filmpjes van de drie genomineerde scholen die op 31 mei streden om de titel Cultuurschool, bekijk je hier:

 

Deel via social media

laden