fbpx

In 3 stappen naar goed cultuuronderwijs

Of je nou op een basisschool werkt of op het voortgezet onderwijs, goed cultuuronderwijs begint met bepalen wat je ermee wilt bereiken bij je leerlingen. Plein C helpt je om dit te formuleren, om hier een goede basis voor je cultuuronderwijs van te maken en om dit te vertalen naar concrete lessen.

Voor het voortgezet onderwijs hebben wij een advies- en begeleidingstraject. Zo helpen wij je om vorm en inhoud te geven aan je ambities. Voor het basisonderwijs hebben we een breder pakket van trainingen, netwerken, inspiratie en advies. Hieronder lees je hoe jij cultuuronderwijs goed kan aanpakken.

Stap 1 - vorm een stevige basis

Goed cultuuronderwijs is méér dan af en toe een creatieve les of een museumbezoek. Net als ieder ander schoolvak, bereik je pas echt iets als je zorgt voor een doordacht lesprogramma. Het fijne van cultuuronderwijs is dat je dit zelf kan samenstellen, zodat het naadloos past bij je eigen schoolsituatie. Je bundelt dit in je cultuurbeleidsplan.

Klinkt dat ingewikkeld? Bekijk hier een verhelderend filmpje over het hoe & waarom van een cultuurbeleidsplan.

Voor zowel schoolbesturen, directeuren als leerkracht geldt dat goed cultuuronderwijs begint met een beleidsplan. Plein C helpt je hiermee.

Voor leerkrachten bieden we de ICC training en de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider. Voor directies en schoolbesturen bieden wij incompagnie trainingen aan, het coachingstraject De Cultuur Loper en een individueel adviestraject. Zo helpen we bij iedere vraag over cultuuronderwijs.

Stap 2 - geef invulling aan je cultuuronderwijs

In je beleidsplan heb je geformuleerd wat je je leerlingen wil leren. Nu ga je op zoek naar hoe je dat wil doen: welke lessen wil je aanbieden, welke bezoeken wil je inplannen, met welke cultuurprofessionals wil je samenwerken?

Je kan de samenwerking met cultuurprofessionals op verschillende manieren insteken. In het filmpje hieronder ontdek je de mogelijkheden.

Wij geloven in maatwerk. Daarom bieden wij geen kant & klare cultuurmenu’s aan, maar zorgen we voor alles wat je nodig hebt om zelf cultuuronderwijs vorm te geven. Op Cultuur in de klas vind je alle aanbieders in je eigen buurt en tijdens het onderwijsfestival Popcorn spreek je ze echt. Voor erfgoed en media hebben we gratis online leerlijnen waar je zo mee aan de slag kunt in de les.

Stap 3 - blijf leren

Je hebt je cultuuronderwijs aardig in de verf staan. Hoe zorg je nu dat het niet versloft? Hoe zorg je dat je zelf geïnspireerd blijft? Daarvoor organiseert Plein C één keer per jaar speciaal voor jou de ICC Netwerkdag en sturen we je drie keer per jaar Prikkels , het leukste magazine over cultuur op school.

Je kan ook kiezen voor een van de trainingen van Plein C, en je zo blijven ontwikkelen. Zo houd je cultuuronderwijs boeiend, niet alleen voor je leerlingen, maar ook voor jezelf!